Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs; Foto: Pixabay

Novi Sad
11.04.2017.
12:56 > 13:31
Sapun kojim sva deca koja pohađaju vrtiće "Radosnog detinjstva" u Novom Sadu peru ruke postao je tema u javnosti nakon žalbi pojedinih roditelja da je sapun opasan i "otrovan".
  • Neupisano dete u RD

    13.04.2017 14:51
    Elem
    Ako to nisu gradske pare,već naše pare, zašto te naše pare ne mogu da koristim i ja?
    Ako su odbili da me upišu, zašto od tih naših tj gradskih para ne pošalju nešto i za mene mojim roditeljima, da me hrane, čuvaju i vaspitavaju?
    Zašto ne koristimo svi naše pare? Recimo isti iznos koji grad participira RD po upisanom detetu mesečno da isplaćuje roditeljima neupisanog deteta mesečno?
    Ako nema para dovoljno, upisana deca neka plaćaju više da bi i neupisana dobila isti iznos mesečno od tih "naših" tj gradskih para.
    Ovaj sistem svima isto novaca od naših novaca- bi smanjio bi gužvu u vrtićima RD, a deca ne bi bila diskriminisana.
  • Suzana

    13.04.2017 11:50
    @Elem
    Gospodjo, da li vi npr Linola kupku za bebe (ili koju vec koristite za negu koze vaseg deteta) cuvate van domasaja dece, ili vasa deca mogu slobodno sa njom da se igraju, piju i sl?
  • Elem

    13.04.2017 08:39
    @Tek da znamo
    Postujem Vas stav ali ne smatram da su mi deca privilegovana time sto pogadjaju PU. Socijalna politika deli relativnu pravdu, a ne apsolutnu. Mozda moja deca nece koristiti sredstva iz budzeta za dalje nivoe obrazovanja, a neka druga hoce. I!?
    Slazem se da svi treba da imaju istu sansu i prava. Mislim da su totalno diskriminisana deca rodjena u drugoj pol. Skolske godine prilikom upisa u RD. Ali to se ne resava jer uticajni svakako upisuju svoju decu. Mi ostali niti mozemo da ih upisemo niti da resavamo sistemski problem.
    Atmosfera je "ziv si, zdrav si, sta oces".. Hvala mami koja je ovo objavila. Nikad, nikad mi ne bi palo na pamet da deca nekontrolisano peru ruke tecnoscu za koju pise "Cuvati van domasaja dece".
    Zna se koliko je ekonomska cena RD. Skupo je to s obzirom na realna, a ne statisticka, primanja vecine. Ali mozda bi se trebalo korigovati s obzirom na poskupljenja koja kace i RD. Ipak se radi o deci.
    A kad pitate koliko ja placam.. moja porodica izdvaja vise nego sto budzet trosi za nas. Ako je to uopste bitno. Bitno je da nismo rodjeni u Somaliji!! Sve je ok!!!
  • Tek da znamo

    12.04.2017 10:51
    Elem
    Gradske pare nisu samo pare dece upisane u Radosno detinjstvo.
    Gradske pare su i pare dece koja NISU UPISANA u Radosno detinjstvo, a trebala su biti upisana jer su i ta deca Novosadjani, htela bi i ona bar mrvicu gradskih para za odrastanje.
    U Radosno detinstvo upisana su samo neka deca, dok su neka deca odbijena i nisu primljena.
    Zato molim da mi odgovorite: koliko je u dinarima 100% cene koju plaćate da bi vaše dete boravilo 10 sati u vrtiću, imalo tri obroka,bilo vaspitavano i čuvano?
    Koliko u dinarima grad NS dotira za čuvanje, vaspitanje, obrazovanje i ishranu vašeg deteta svakog meseca do pune tržišne cene?
    Zašto grad NS tu istu dinarsku cifru ne plaća roditelju deteta koje nije upisano, da se dete od tih novaca hrani ,vaspitava i čuva?
    Zar nemate osećaj da je vaše dete PRIVILEGOVANO dete NS u odnosu na dete koje nije upisano u RD?Za zadovoljenje potreba dece upisane u Radosno detinjstvo grad NS svakog meseca DOTIRA jedan veliki deo novca.Naprotiv, neupisanoj deci, takodje Novosadjanima grad NS ne dotira NIŠTA.
  • Elem

    12.04.2017 06:48
    @tek da znamo
    I Vi placate 100 posto vrtic, i sve ostalo placate 100 posto, zao mi je sto to ne shvatate. Nisu to gradske pare, to su nase pare.
  • Lazar

    11.04.2017 22:11
    U Americi su decenijama nvo vodile bitku da se triklosan zabrani i konacno su uspeli ali kao sto se vidi, ne svuda... Naravno sto je u svetu normalno, ovde "se preporucuje"...
    A botovi radosnog detinjstva, sram vas bilo... Verovatno ste zaposleni u ustanovi i dobili ste zadatke da lobirate kako su cene usluga toboz niske, pa kako vas nije sramota da se time bavite umesto svojim poslom? Pa mene je sramota u vase ime, iskreno. Ne daj boze da mi dete zavrsi kod vas, a siguran sam da nece.
  • Mima

    11.04.2017 22:03
    Bez obzira na proizvođača sastav antibakterijskih sredstava je takav da iritira kožu ako se svakodnevno koristi. Imala sam isti problem kao i ovi klinci prilikom korišćenja desdermana -
    - proizvođač Schulke Nemačka, a to je renomirana firma. Sve je to hemija, a pretpostavljam da dezinfekciona sredstva samo za decu ne postoje.
  • NS

    11.04.2017 21:34
    kome je jeftin vrtić
    Neka plati više ili nek ide u skuplji!? To vam je bar lako!!!
  • Jedna od mama

    11.04.2017 21:31
    Sapun?!
    Bilo je istraživanja o antiakterijskom sapunu, i ima teorija čak da je antiproduktivan, oštećuje i isušuje kožu koja postaje osetljivija i lako se prave ranice i posekotine što je direktan put za bilo kakvu zarazu...za decu su sasvim dovoljni blagi sapuni i topla voda, brisanje ruku...a cena u vrtićima nikako nije izgovor za površan pristup stvarima ili nekulturu pojedinih ljudi. Sve ima i prednost i mane, privatni i državni vrtići, ali neka druga tema...
  • /

    11.04.2017 21:02
    /
    vid' botovi radosnog detinjstva.
    takvima kojima smeta niska cena vrtica treba opiciti desetostruku cenu

    dajete li deci te vase senvice?
  • Marija Stepanov

    11.04.2017 20:28
    komsinica
    Zašto na sajtu proizvođača nema bezbednosne liste za tečni sapun,po mojoj proceni,a to mi je struka,vervatno je cena bila presudna a ne kvalitet kod odabira dobavljača. Privatno smatram da se na deci ne sme štedeti. Nije čudno što se pojavljuju kojekave bolesti kad je presudna cena a ne kvalitet sredstava za higijenu. Kontrlu je trebalo obaviti i na departtmanu za hemiju uz saradnju sa biolozima i medicinarima.
  • Tek da znamo

    11.04.2017 19:36
    Elem
    Koliko PU Radosno detinjstvo plaća u dinarima roditelj deteta za 10 sati boravka, tri obroka i vaspitni rad i čuvanje deteta kada plaća 100 % cene, kao Vi?
    Koliko i novca bi potrošili za sve to da ga čuvate sami (kupite mu 3 obroka dnevno), plaćate ženu za čuvanje ili ga upišete u privatni vrtić?
  • Elem

    11.04.2017 18:32
    Opasnost
    Je naslov dela deklaracije gde pise i "cuvati van domasaja dece". Stvarno ne znam sta tu nije jasno. Pravo pitanje za grad Novi Sad je zasto je vrtic i dalje najjeftiniji u Srbiji, ako je to tacno. Zasto se uporno stedi na deci. Mi ionako placamo 100 posto taj vrtic, pa neka i poskupi. Bice manje za nesto drugo, za sta ionako ne znamo sta je, pa sta...
  • ĐURA

    11.04.2017 18:15
    Vaspitaćice,molim vas
    objasnite kako se koristi taj tećni sapun,hvala.
  • đokica

    11.04.2017 17:46
    a kada bude 8 direktora
    Koliko će se vrsta Sapuna koristiti !?
  • ns

    11.04.2017 17:43
    javašluk, jer opšte je poznato da deca ne preteruju sa istiskivanjem tečnog sapuna, da do jaja isperu ruke i da ama baš nikad ne trpaju ruke u nos, usta i oči. za decu trebaju produkti za decu, ne postoje za džabe i nisu skuplji za džabe!!!
  • Novosadjanka

    11.04.2017 17:20
    Radjajte samo radjajte
    Jeste da nije tema, ali molim Vas da se malo pozabavite konkursom i brojem slobodnih mesta u Radosnom detinjstvu, pa to je pretuzno. Ko nema para za privatni vrtic, zenu za cuvanje il baka servis, moze da se slika. A posebna tema su subvencije za privatni koje su skresali i koliko cujem u junu ce opet. Lokalna vlast Grada Novog Sada lepo oslikava strategiju drzave Srbije za povecanje nataliteta, radjajte, samo radjajte, na nas ne racunajte.
  • Mama

    11.04.2017 17:01
    @ Milord

    Prvo nauci da citas pa komentarisi.

    Onima kojima je u interesu samo da se rese svog deteta na 8-10 sati PU Radosno detinjstvo je super. Oni koji za svoju decu zele nesto vise imaju 1001 zamerku, pocevsi od (ne)finansiranja, zastarelih pristupa deci, ne izvodjenju napolje sem kad su idealni vremenski uslovi i drugo. Brinu se o higijeni a deca jedu smece. Daleko smo od napretka u svakom pogledu.
  • Vaspitačica

    11.04.2017 16:47
    Procedura
    Procedura koja se primenjuje je sledeća: donesete potvrdu od dermatologa da dete ne sme da koristi taj sapun i koji sme, naravno uz dijagnozu! Potom se obratite vaspitačima i medicinskoj sestri na preventivnoj zdravstvenoj zaštiti, napišete izjavu i priložite je uz lekarski izveštaj. Onda svaki put kada treba da pere ruke dete vadi iz svog ormarića sapun, opere ruke i vrati ga nazad.
    Nažalost, danas mnogi roditelji ne znaju da postoje procedure koje moraju da se poštuju za određene situacije, i ne rešavaju probleme nego šire paniku preko FB i viber grupa, ili preko medija.
  • Мунгос

    11.04.2017 16:38
    Пре и после јела, треба руке прати,
    немој да те НАТО опомиње мати.
  • Novosađanka

    11.04.2017 16:13
    Da, a to sto se deca po vrticima igraju vodom i sapunom to nikome nista. Naprave sapunicu od spomenutog sapuna pa peru ruke u tome po 5-10 min.
    Pa i ne zacrvenele im se ruke i osusile od tog sapuna.
  • Tanja

    11.04.2017 16:12
    Ne znam čemu tolika panika, sve što jedemo je pomalo otrovno a kamoli sapuni, deterdženti i ostala kozmetika.
    Nego, pitam se kako toj mami nije palo na pamet da se buni za cenu vrtića koja je smešna. Novosadski vrtići imaju najnižu cenu u celoj Srbiji.Pa šta bi Vi gospođo, i jare i pare. Ispišite dete i upišite ga tamo gde mislite da je bolje. Malo ste ga preterali.
  • Milord

    11.04.2017 16:09
    Paranoja, bolest najmilija...

    @MAMA

    Sta ti imas da naredjujes ili zabranjujes tudjoj deci ista? Lepo nazovi njihove roditelje, pa ih obavesti, pa neka njihovi roditelji vide sta ce. Pa nisi ti svacija mama. I mama nije zanimanje. Vas feminazi mama mi je pun kufer, od takvih sklanjam i svoju decu, da ne postanu paranoici.
  • Majka..

    11.04.2017 16:05
    Moje dete ima osetljivu kožu. Zamolila sam vaspitače da omoguće mom detetu korišćenje specijalnog sapuna kao i kremu kojom dete maže ruke tokom dana. Uz lekarski izveštaj ,koji sam priložila vaspitačima, nisam imala nikakvih problema! Vaspitačice su omogućile mojoj devojčici da koristi svoj sapun i da maže ruke svojom kremom.
    Zaista se diže panika za svaku glupost! Ukoliko želite poseban tretman svom detetu, ne zaboravite da vaspitači osim vašeg deteta imaju još najmanje 25-26 dece ( a negde i više!!) pa ga/nju upišite ga u privatni vrtić i će tamo imati poseban tretman!
    U grupi gde je moje dete upisano ima 30 dece. Svi oni koji su naknadno upisivali svoju decu uz razne molbe sada prava najviše problema i imaju najviše primedbi!
    Mi smo prazadovoljni kompletnom uslugom koju pruža PU! Od vaspitno obrazovnog rada, preko odnosa prema deci do saradnje i razumevanja svih naših dodatnih zahteva!
  • /

    11.04.2017 15:56
    /
    eno vam slican sapun prodaju po molovima u balonima-stipa, nagriza ruke i ostavlja rane.
    ako ga vec koristite barem ga razblazite
  • Craig Toomey

    11.04.2017 15:55
    Mozda...
    ... je ipak bolje da nabave abrazivnu pastu? To bi trebalo da bude jos efikasnije.
  • Mama 2

    11.04.2017 15:48
    Da li AB sapun uopste deluje?
    Zaista je neumesno komentarisati da su cene vrtica niske. Cak i ako ih placa grad u celom iznosu to ne znaci da usluga treba biti losa!
    Nije mi jasno zasto se koristi antibakterijski sapun? Pa ne vrse operacije. Topla voda i obican sapun bi bili bolja varijatna.
    Da li je neko proverio, da li se smanjio broj infekcija od kad se koristi AB sapun? Da li je upotreba uopste opravdana?
    Moje dete ima isti problem sa kozom na rukama (pohadja vrtic u Nisu) - koza je gruba i ispucala, tokom zime toliko da je bilo ranica. Pored toga sto se ruke peru antibakterijskim sapunom, a peru se minimum tri puta tokom boravka, nije uobicajeno da deca brisu ruke posle pranja. Nosili smo i ubruse, ali nije urodilo plodom.
    Mozda ce neko reci da nije od tog sapuna, ali se situacija sa kozom znatno poboljsala tokom zimskog raspusta, da bi se po povratku opet pogorsala. Kod kuce redovno negujemo ruke decijim kremama.
  • Pera

    11.04.2017 15:23
    Vrtici
    Ispitivanje (ne)efikasnosti antibakterijskih sapuna je radjeno na departmanu za biologiju na PMF.
  • pedja

    11.04.2017 15:02
    @Salamander
    "Domacu proizvodnju unistavaju.
    Uvozni lobi uvozi otrovne biljke i meso, igracke i odecu..."

    Nema otrovnijih proizvoda od onih napravljenih u Srbiji .
  • ha

    11.04.2017 14:58
    Kao u vicu, nadam se da sme da se isprica, kad pripadnik manjinske grupe upadne u jezero i povice upomoc, ne umem da se kupam... Tako i deca ovih majki, kanda nisu na sapun i pranje ruku navikla kod kuce, pa im se koza rukica iznenadila.
  • Perica

    11.04.2017 14:58
    #####
    REŠITE PROBLEM

    Dajte Deci Dećiji tečni Sapun !!!!A ne tečni Sapun za "Matore"

    "Direktorka ustanove Mirjana Đurđev poručuje da je nedavno doneta kolektivna odluka da svi vrtići budu snabdeveni antibakterijskim sapunom kako bi se sprečilo širenje zaraznih bolesti."
    Dužni ste bili da obavestite Roditelje i ako bude nekih negativnih reakcija po decu da vam
    se jave !?
  • Salamander

    11.04.2017 14:13
    Konstantno trovanje
    Niko ne kontrolise otrove.
    Domacu proizvodnju unistavaju.
    Uvozni lobi uvozi otrovne biljke i meso, igracke i odecu...
    Politicari su tu u sprezi.
  • Pravnik

    11.04.2017 14:11
    ...
    E sad lepo krivična prijava protiv roditelja za izazivanje panike, i to bez potrebe... Svako danas moze biti roditelj, za to ne treba stručnost ni škola, svako danas sebi daje za pravo da bude "pametniji" od lekara i stručnih lica.
  • Jedna mama

    11.04.2017 14:11
    Veći problem smeće
    Veći problem za moje dete je što prođe pored deponije na Satelitu u blizini pijace. To nikoga ne brine. A škola i vrtić u blizini.
  • BEBAN

    11.04.2017 14:10
    od tih mama mi se se..e i moja deca idu u vrtic i peru ruke i jedu hranu i ja sam sa svime zadovoljan.A ovi sto se bune i svega plase od svoje dece prave nesposobne degenerike ,ju palo dete u vrticu,ju hrana losa ,ju sapun...
  • Zakon i propis

    11.04.2017 14:10
    zakon pa zakon
    "Sve po zakonu i propisima Srbije"

    Srbija - drzava zakona . U svemu smo najpametniji na svetu , zato tako i zivimo .
  • Nina

    11.04.2017 14:04
    "ali za sada nema dovoljno relevantnih istraživanja koja bi podržala sve tvrdnje o negativnim posledicama po zdravlje ljudi."!!!
    Kako za sve što je sumnjivo nikad nema dovoljno relevantntnih istraživanja?!?!
    Država koja brine o svojim građanima organizovala bi, po hitnom postupku i ma koliko to da košta, sva moguća istraživanja za sve sumnjive proizvode! Od hrane i opreme za bebe, dečijih igračaka, emulgatora, konzervanasa i ostalih dodataka za hranu, lekova, kozmetike, hemije za poljoprivredu, do GMO hrane i svega ostalog (što se uglavnom uvozi)....
  • Mikula

    11.04.2017 13:52
    Racunica
    Dok stavis sve na papir, sta se sve placa, sta se sve donosi od kuce, sta jedu, ko ih cuva.... jevtinije je u privatnom vrticu
  • primetio

    11.04.2017 13:48
    sam
    Primetio samdl da su deci suve i grube ruke, kao šmirgla. Pogotovo gornji deo šake...Što jes- jes.
  • Mama

    11.04.2017 13:37
    I mom detetu se isto desilo (vrtić Različak) pa sam rekla vaspitačicama da moje dete više ne koristi sapun već samo opere ruke vodom. Kad se drugi put desilo, samoj deci sam objasnila o čemu se radi i strogo zabranila da u vrtiću peru ruke sapunom. Ruke su bile ispucane, sa crvenim tačkicama na spoljnom delu šake.
  • REŠITE PROBLEM

    11.04.2017 13:36
    Neka roditelji kupe i donesu sapune koji odgovaraju njihovoj deci.
    Ionako celodnevni boravak u vrtiću sa tri obroka plaćaju više nego mizerno , ili ne plaćaju uopšte (treće dete i korisnici dečijeg dodatka)
    .Boravak njihove dece od 100- 90% troškova plaća grad.
  • Teodora, mama

    11.04.2017 13:35
    sapun
    Bravo za predškolsku ustanovu koja štiti našu decu od širenja zaraze!
    Svaki roditelj ima mogućnost da svoje dete prebaci u jednu od mnogih privatnih ustanova u Novom Sadu. Kome se ne sviđaju usluge PU "Radosno detinjstvo" ima mogućnost izbora.
  • Teodora, mama

    11.04.2017 13:32
    sapun
    Bravo za predškolsku ustanovu koja štiti našu decu od širenja zaraze!
    Svaki roditelj ima mogućnost da svoje dete prebaci u jednu od mnogih privatnih ustanova u Novom Sadu. Kome se ne sviđaju usluge PU "Radosno detinjstvo" ima mogućnost izbora.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna